fredag 17 augusti 2012

Hamburgerbröd


Första bakningen med nya mjölet från Labans kvarn blir hamburgerbröd
Då jag var lite rastlös och inte orkade vänta på att starta en surdeg från grunden med hans mjöl valde jag helt enkelt att ta lite grann av min vetesur som jag har här hemma och friskade upp den med Labans stenmalda grahamsmjöl.
Friskade upp den igår kväll och i morse var det en härligt bubblande surdeg som stod där och väntade.

Jag har ingen aning om hur det kommer sluta då de just nu ligger och vilar i väntan på att få bakas.
Här kommer iaf lite bilder på hur de ser ut just nu och hur de har utvecklats från deg till nästan bakfärdiga.

Färdigknådade degen förpassad till vila.

Hamburgerbröd rullade för att få vila i ca 30 minuter.

Nu har klumparna plattats ut för att åter få ligga och vila.

Recept

Ca 15st

300g vetemjöl
300g stenmalet grahamsmjöl - Labans kvarn
300g surdeg av vete
250g surdeg av stenmalet grahamsmjöl - Labans kvarn
50g brödsirap
10g honung
50g smör - rumstempererat
60g vatten
3g jäst
5g salt

"Slamma" upp jästen i vattnet.
Häll mjölet i en hög på bänken och gör en urgröpning i mitten.
Häll båda surdegarna, jästvattnet och sirapen i urgröpningen.
Blanda samman och knåda till en fast deg.
Platta ut degen och tryck ut smöret på degen.
Tillsätt salt och honung.
Knåda degen i ca fem minuter.

Låt degen vila under bakduk i ca 20 minuter.
Dela upp degen i bitar på ca 75g.
Rulla till små "bollar" och låt dessa vila på mjölad plåt/bänk i ca 30 minuter.
Platta ut bollarna försiktigt så de blir ca 15cm i diameter.
Låt vila på mjölad plåt/bänk i ca två timmar.

Sätt igång ugnen på 275grader.
Sätt in en baksten eller plåt då du sätter igång ugnen.
Lägg bröden ganska tätt på bakstenen/plåten då du bakar dem.
Då du satt in bröden i ugnen häller du ca en halv deciliter vatten i botten på ugnen eller i en uppvärmd plåt.
Sänk värmen till 200grader.
Baka i 7-9 minuter.
Plocka av från plåten då du tagit ut dem från ugnen och lägg dem under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar